woensdag 19 september 2012

Persing 2012

Vandaag was het tijd voor de persing van de gistende druivenpulp, zodat we alleen het sap overhouden en de rest kunnen weggooien.

Eerst maken we de fruitpers zorgvuldig schoon met sulfiet in water. Wat een gemeen maar grondig goedje is dat!
Daarna is het een kwestie van pulp scheppen en persen maar. 

Daar stroomt onze Dichterswijn 2012. We persen tot de laatste druppel! 

Schilletjes, pitten en enkele Gallische druiven is alles wat overblijft na de persing.
We proeven een slokje sap. Zuur, maar zoeter dan vorig jaar. Stiekem best goed te drinken.
We schatten dat het circa 7,5 liter sap is (in een fles van 15 liter). Het soortelijk gewicht is nu 1034 g/l. Dat betekent dat er al 40 gram suiker per liter is vergist. We voegen 390 gram suiker toe, opgelost in eigen sap. 
Met deze Bordeaux-gist maken we de giststarter, opgelost in eigen sap. Morgen voegt Sebastiaan deze toe aan de ploppende wijn-in-wording. Over een paar dagen vult hij het geheel aan met kant-en-klaar druivensap tot een starthoeveelheid van tien liter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten